vrijdag 8 maart 2013

Voor God is niets onmogelijk

Vandaag wil ik starten met een serie overdenkingen over vertrouwen. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, het mooiste vers - volgens mij - dat ons aanmoedigt God te vertrouwen: "Bij God zijn alle dingen mogelijk" (Mattheus 19:26).

Zonder vertrouwen is leven onmogelijk. Dat lijkt een stoere uitspraak, maar het is zo. Iedere dag handel je vele malen - zonder dat jij je dat realiseert - in vertrouwen. Als je geld op de bank brengt vertrouw je erop dat de bank eerlijk met jouw geld zal omgaan en dat de euro niet (teveel) aan waarde verliest. Als je in de trein of in een vliegtuig stapt controleer je niet eerst of de machinist of de piloot de juiste diploma's en ervaring heeft om jou goed van A naar B te brengen. Als je op de operatietafel ligt vertrouw je dat de chirurg zijn werk naar behoren zal doen en dat je baat hebt van de ingreep. Vertrouwen is zo essentieel voor het leven dat we zonder vertrouwen niet kunnen leven. Dat geldt ook voor kleine dingen. Als je een winkel binnenloopt met automatische schuifdeuren wacht je niet eerst af of de deuren daadwerkelijk opengaan, maar je stapt met forse treden naar binnen in het vertrouwen dat de deuren op tijd opengaan. Zou dat niet gebeuren mis je naderhand waarschijnlijk een paar tanden.

Met andere woorden 'vertrouwen' is zo'n belangrijk onderdeel van onze existentie dat het onmogelijk is te leven zonder vertrouwen. Als dat al geldt voor ons dagelijkse leven, dan geldt dat zeker voor ons geestelijk leven.

Maandag: durf te springen