vrijdag 12 oktober 2012

Wat is waarheid?

Toen Jezus voor Pilatus verscheen en zei dat Hij voor de waarheid wilde getuigen (Johannes 18:37,38) verzuchtte de stadhouder: ‘Wat is waarheid?’ Dat is een goede vraag, omdat iedereen zijn eigen waarheid creĆ«ert.

Een Ierse boygroep zong in de negentiger jaren: ‘What we believe is true!’ (wat wij geloven is voor ons waar). Als jij gelooft in reincarnatie dan is dat voor jou DE WAARHEID. Als je gelooft dat de hele schepping toevallig uit het niets ontstaan is, dan is dat JOUW WAARHEID. Dat betekent dat waarheid altijd subjectief is. Daarom is waarheid zonder liefde heel gevaarlijk (daarover maandag meer). We kijken naar feiten of gegevens en kleuren die met onze eigen interpretatie van de waarheid. Dat doen we zelfs met de woorden uit de bijbel. Er zijn veel voorbeelden aan te dragen waarin christenen een totaal andere waarheid uit hetzelfde bijbelvers distilleren.

Wat is dan waarheid?
Heel interessant is dat Jezus niet alleen beweerde dat Hij de waarheid sprak. Hij deed er nog een schepje bovenop (nou ja schepje, zeg maar gerust een schep). Hij zei: IK BEN DE WAARHEID (Johannes 14:6)!

C.S. Lewis, de Britse auteur en filosoof, schreef dat iedereen die zo iets over zichzelf zegt een idioot is of de waarheid spreekt. Er is geen tussenweg. Hier moeten wij kiezen! Zegt Jezus de waarheid ... nee, IS Hij de waarheid, of is Hij een dwaas, die niet wist waarover Hij het had? De keuze is aan ons. Een keuze die verstrekkende gevolgen heeft voor ons leven nu en het leven in de wereld die komen gaat.