donderdag 6 december 2012

Wat is de grootste zonde?

De katholieke kerk maakt een onderscheid tussen 'dagelijkse zonden' en 'doodzonden'. Daar valt wel iets voor te zeggen, omdat niet iedere zonde gelijk is aan intentie en uitwerking. Maar wat is dan de grootste zonde? Dat weet ik niet. Ik ken echter wel een zonde waarmee de Bijbel keihard afrekent.

In Openbaring 3:14-16 lezen wij over die zonde. "Dit zegt Amen, de trouwe en betrouwbare getuige, het begin van Gods schepping: Ik weet wat u doet, hoe u niet koud bent en niet warm. Was u maar koud of warm! Maar nu u lauw bent in plaats van warm of koud, zal ik u uitspuwen".
 
Wat hier beschreven wordt is de zonde van lauwheid. Een verschrikkelijke zonde in Gods ogen. Een zonde die zo erg is dat God lauwe christenen wil uitspuwen. Letterlijk staat er: uitkotsen. Hij wordt er misselijk van.

Geldt dat ook voor ons? 
Nou ja, we durven niet uit te komen voor ons geloof ... we hebben geen tijd meer om Zijn Woord te lezen en Hem te zoeken ... we bezoeken onze eigen bijeenkomsten niet ... we zijn net zo verslaafd aan internet en pornografie als niet christenen ... we schrappen in financieel moeilijkere tijden het eerst de giften voor het werk van de Heer ... enz ... enz.

Lauwheid is een gruwel voor God. Ik ben ervan overtuigd dat Hij veel liever te maken heeft met christenen, die in het volgen van Hem, zondigen dan met lauwe christenen. Maar, ook hier biedt God een weg terug aan. Die is niet gemakkelijk, maar mogelijk. De weg terug is een hernieuwde overgave aan God. Dat is wat het christendom in Nederland nodig heeft.
En ik?
En u?
En jij?






Morgen: de zonde tegen de H. Geest