maandag 22 oktober 2012

Leer van de conifeer!


Vanuit mijn bureau op de tweede verdieping kijk ik uit op de tuin van de buren. Die tuin wordt afgeschermd door een lange rij dicht op elkaar geplante coniferen. Krachtige, gezonde, donkergroene struiken van zo'n twee meter hoog. Allemaal gelijk, behalve de laatste vijf. Die zijn half zo groot en zien er armetierig uit. De struiken hebben veel minder takken, zijn haast doorzichtig en hier en daar verandert het donkergroen in bruin.
Hoe komt dit?
De laatste vijf coniferen staan in de schaduw van een grote dennenboom. Deze boom is in de zomer en de winter groen en houdt al het zonnenlicht tegen. De coniferen die er onder staan worden beroofd van het licht.

Precies zo is het in het christenleven. Als wij in Zijn Licht leven, zijn wij gezond, kunnen ons verder ontwikkelen en dragen vrucht. Als het Licht echter niet tot ons kan doordringen omdat er iets tussen God en ons instaat dan worden wij kleine armetierige christenen, die verwelken in plaats van groeien en die nauwelijks kunnen overleven in plaats van vrucht dragen.

Eigenlijk is het christenleven heel eenvoudig: iedere dag opnieuw heel bewust ervoor kiezen in Zijn Licht te leven. Iedere morgen tegen God zeggen: Heer, ik weet niet wat deze dag brengt, maar een ding verlang ik en dat is te leven in Uw Licht. Als we dat iedere morgen doen, zal ons leven niet ineens dramatisch veranderen, maar op den duur wordt het verschil zo groot als dag en nacht. We worden dan geleidelijk aan gezonde, krachtige, vruchtdragende christenen, in plaats van kleine verwelkende, kinderen van God die angst hebben geestelijk te overleven.