maandag 10 december 2012

Kikkerchristenen?

Weet je wat er gebeurt als je een kikker in een bak met koud water zet en dat water langzaam aan de kook brengt? Het ongelooflijke gebeurt ... die kikker blijft rustig zitten. Een kikker is namelijk een koudbloedig dier en dat heeft tot gevolg dat het beestje zijn lichaamstemperatuur aanpast aan de omgeving. Is die omgeving koud, dan is de kikker koud. Is die omgeving warm, dan is de kikker warm. Het beestje merkt het niets eens dat hij bezig is te verbranden.

Soms denk ik wel eens dat wij christenen net kikkers zijn. Het lijkt alsof wij christenen ook koudbloedig zijn. Ook wij passen onze ‘temperatuur’ zo gemakkelijk aan onze omgeving aan. Ook wij laten ons zo gemakkelijk beïnvloeden door de maatschappij waarin wij leven, door televisie en internet, door vrienden, collega's, buren. Zij hebben allemaal een geweldige invloed op ons christenleven. En dat is lang niet altijd positief.

Wij christenen mogen ons niet te veel laten beïnvloeden door de maatschappij waarin wij leven. Wij behoren die maatschappij te beïnvloeden. Wij moeten een positieve invloed hebben op onze samenleving. Wij hebben immers een boodschap voor deze wereld.


De komende dagen wil ik wat gedachten doorgeven over toewijding.