vrijdag 19 oktober 2012

Besnijdenis


In Duitsland is heibel ontstaan over het besnijden van jongetjes. Dat zou een ingreep zijn in het privé leven van kinderen, die nog geen mening hebben en zich niet kunnen verzetten.

Lijkt oppervlakkig gezien wel iets voor te zeggen. Maar, als je even doordenkt kom je tot de conclusie dat ouders heel veel voor kinderen besluiten zonder dat kinderen daarin een stem hebben. Denk eens aan godsdienst of geen godsdienst, opvoeding, opleiding, culturele ontwikkeling, sport, medische verzorging, sociaal leven. Dat wordt in de beginjaren allemaal bepaald door de ouders. Het gaat daarbij om zaken die het leven van een kind veel en veel meer beïnvloeden dan een besnijdenis. Daarbij komt dat besnijdenis vast verankerd is in de geschiedenis, de traditie en het geloof van het Jodendom (en andere religies). Ineens hebben 'moderne geesten' problemen met deze praktijken. Zou daar echt niets anders achter steken?

Wat mij echter het meest verbaast is waarom diezelfde mensen niet protesteren tegen de miljoenen abortussen die ieder jaar doorgevoerd worden in Europa. Dat is toch ook een ingreep in het leven van iemand anders! Een ingreep die oneindig veel verder gaat dan een besnijdenis. Wordt de foetus naar haar of zijn mening gevraagd? Waarom is de kleine ingreep van een besnijdenis zo verschrikkelijk en een dodende abortus niet? Wie mij de logica daarvan kan uitleggen mag het proberen. Het ruikt naar domme selectieve verontwaardiging.